Meditation

Det finns många sätt att meditera på. Jag har följt mångas vägledningar men landar till slut på samma ställe, i mitt hjärta. Jag tänker att alla sätt är rätt så välj det som passar dig. Och öva. Både för att ju mer du övar ju fortare kan du ta dig till din meditativa plats men också för att du kommer må bra av att meditera regelbundet. Jag har aldrig träffat någon som inte håller med på den punkten.

Meditation är magiskt. Det är total vila och totalt fokus på en och samma gång. Jag är så tacksam för att jag har gjort meditationen till en trogen följeslagare i mitt liv.

Har du inte provat eller funnit ditt sätt än. Ge meditationen en chans. Sätt dig eller lägg dig på en lugn plats där du vet att du inte kommer att bli störd. Hur du sitter eller ligger spelar mindre roll. Men om du känner i början av meditationen att du behöver ändra ställning, sträcka på dig eller gäspa, gör det, lyssna på din kropp. Låt kroppen släppa det den bär på just nu innan meditationen.

Slut därefter ögonen. Känn in kroppen. Känn in andningen genom att följa den. Studera andningen nyfiket precis som den är, du behöver inte ändra den på något sätt. Efter ett tag tar du några djupa andetag. Andas in och fyll lungorna helt, räkna till fem, andas ut långsamt, töm lungorna helt och räkna till fem igen. Upprepa i 2-5 andetag. Återgå sedan till din vanliga andning igen och studera den ett tag till. Det kan dyka upp tankar och känslor, så är det för alla. Låt de bara segla förbi. I början sa jag tyst för mig själv; jag ser/hör dig och låter dig gå. Det blev som ett mantra och det hjälpte mig.

Nu går du djupt in i kroppen, till den plats i dig själv där det råder fullständig stillhet och frid. Där finner du ditt sanna jag, din själ. För mig är den platsen mitt hjärta, själens boning brukar man ju säga, men känn efter och utforska själv. Vi är alla olika. Stanna här och lyssna på din inre röst och umgås med ditt sanna jag. Får du något till dig? Ibland kommer en insikt, ibland får du bara ro, och det är inte så bara. I detta tillstånd kan du också ställa en fråga, be om vägledning, det är som att du sätter ett frö. Att vara så öppen att du känner in svaret, får insikten kräver nog för de flesta övning. Det är inte alltid heller det kommer direkt. Men när det kommer till dig, kanske som en go känsla i magen eller en olustig, kom ihåg att visa tacksamhet.

I nästa steg, efter att jag har kopplat upp mig mot mig själv, brukar jag koppla upp mig mot kosmos. Men det får jag berätta om en annan gång. Nu är det dags för att lägga händerna på bröstet och tacka dig själv för att du tog dig den här stunden och sen sätter du handflatorna mot varandra, för dem till brösthöjd och säger Namaste.

Sätt igång och öva.

Namaste!

Jeanette Bokelund

www.jbokelund.se

@jbokelund


Aktivera JavaScript i din webbläsare för att slutföra detta formulär.